Cenazesini bile borçlanarak aldı
9 Temmuz 2008Fırat KESKİNKILIÇ / DHAErgenekon örgütünün finansörü olmakla suçlanarak tutuklanan ve sağlığı sebebiyle tahliye edildikten birkaç gün sonra ölen Kuddusi Okkır’ın eşi, cenazeyi imza karşılığı alabildi. Tahliyesi sonrası hastane masrafı olan 1600 YTL’yi ödeyemeyen Sabriye Okkır’a eşinin cenazesi, taahhütname imzalatıldıktan sonra teslim edildi. Sabriye Okkır, bir ay içinde bu parayı ödemezse, hakkında icra takibi başlatılacak.
ERGENEKON soruşturması kapsamında, ’örgüte finansal destek sağlamak’ suçlaması ile tutuklanan ve kanser tedavisi gördüğü Trakya Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 6 Temmuz’da ölen Kuddusi Okkır’ın eşi Sabriye Okkır’a, 1600 YTL tutan tedavi masraflarını ödeyeceğine dair ödeme taahhütnamesi imzalatıldı. Ergenekon zanlısı Kuddusi Okkır’ın tutuklu olarak tedavi gördüğü, 10 Mayıs ile 1 Temmuz tarihleri arasındaki 52 günlük hastane masrafı olan 22 bin 800 YTL’yi Adalet Bakanlığı ödeyecek. Hastane bu paranın tahsili için Adalet Bakanlığı’na fatura gönderdi.
Ödeyemezse icra
Ancak, sağlığı gerekçesiyle 1 Temuz tarihinde tahliye edilen Kuddusi Okkır’ın bu tarihten sonra hastanede kaldığı 5 günün masrafı olan 1600 YTL’yi ailesi ödeyecek. Cenazenin teslimi sırasında üzerinde hastane masrafını karşılayacak parası olmayan Sabriye Okkır’a, hastane yönetimi, 1 ay içinde ödeme yapılması için taahhütname imzalattı. Sabriye Okkır, eşinin cenazesini imzadan sonra teslim alabildi. Sabriye Okkır, sosyal güvencesi olmayan eşinin hastane masrafını bu süre içinde ödeyemezse, icra işlemi yapılacak. Okkır’ın cenazesini, toprağa verileceği Yalova’ya, gazetecilerin ricasıyla belediyenin ücretsiz tahsis ettiği cenaze aracı götürmüştü.
İşte Okkır’ı öldüren trafik
ADALET Bakanlığı, Kuddusi Okkır’ın ölümüyle ilgili iki müfettişle soruşturma başlattı. 23 Haziran 2007’de tutuklanıp 4 Temmuz’da Tekirdağ Cezaevi’ne nakledilen Okkır’ın hastalık süreci ve sevki yapılan hastaneler şöyle:
16 Temmuz 2007 - 15 Mart 2008 arası 9 kez kurum revirinde muayene.
19 Mart 2008: Tekirdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde ’solda bronşektazi sol maxiller sinüzit’ tanısı.
1 Nisan: Tekirdağ D. Hastanesi’nde ’KOAH akut atak’ tanısı kondu.
2 Nisan: Tekirdağ Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk.
8 Nisan: Tekirdağ D. Hastanesi’nde ’majör depresyon ve pnömoni’ teşhisi.
18 Nisan: İntihar riski üzerine Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yatış.
25 Nisan: Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne yatış.
30 Nisan: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ’pnömoni akut böbrek yetmezliği’ tanısı.
1 Mayıs: Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk.
6 Mayıs: Yedi Kule Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk.
8 Mayıs: Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde ’solda bronşektazi tanısı’, cezaevine iade. Aynı gün acil olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne (Edirne) sevk.
9 Mayıs: T.Ü. Tıp Fakültesi’nde mahkum koğuşuna yatış.
29 Mayıs: Kanser teşhisi.
11 Haziran: Onkoloji’ye yatış.
Trakya Üniversitesi’nin 30 Haziran 2008 tarihli yazısı ile 1 Temmuz 2008 tarihinde tutukluluk hali kalktı.
Bakanlığa şikayet etti
KUDDUSİ Okkır’ın eşi Sabriye Okkır, dün eşinin ölümünde ihmal ve suiistimali bulunduğunu ileri sürdüğü hakim ve savcılar hakkında disiplin ve adli soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı’na şikayette bulundu. Sabriye Okkır, dilekçesinde, "Şüpheli eşim hakkında yapılmış başvuruya rağmen, sağlık durumunu incelemeden karar alan savcı ve hakimler, 7 Nisan 2008’de eşimin yoğun bakım ünitesi bulunan bir hastanede kalması gerekirken cezaevinde tutulmasına karar vermiştir. Sorumlular hakkında gereken soruşturma yapılsın" dedi.
Meclis devrede
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Ergenekon çetesinin finansörü olmakla suçlanan ve tahliyesinin birkaç gün sonrasında hayatını kaybeden Kuddusi Okkır olayını aydınlatmak için devreye girdi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden Okkır’ın durumuyla ilgili rapor isteyen Komisyon Başkanı Zafer Üskül, eşi Sabriye Okkır’ı da görüşmek için Meclis’e çağırdı.